Tre generationer av samma familj har jobbat under skidskytte-VM

Tre generationer av familjen Monwall, från Österåsen, är med och arbetar för årets skidskytte-VM i Östersund. Det är Lennart, 70 år, Magnus, 44 år, och Nils, 18 år.

Det var Magnus som var först att bli inblandad i skidskyttesammanhanget, när han värvades som volontär redan under 2017. Trots att det var till skidskytte-VM som han blev tillfrågad att jobba så engagerade han sig även i förberedelserna inför världscupen i Östersund, 2017. Och det var hans engagemang som sedan blev vägen in i mästerskapet för de övriga två. När det exempelvis behövdes ytterligare arbetskraft under världscupen blev hans far snabbt involverad.

– När det blev uppenbart att vi behövde en till lastare så tog vi in en av våra egna. Och då följde Lennart med in och körde den, berättar Magnus.

Sist att ansluta sig till truppen var sonen, Nils, som kallades in till skidskytte-VM då Magnus behövde mer precis hjälp där viss tidigare kunskap behövdes. Denna hjälp blev sedan en ytterligare väg in för Nils, då han i Oktober blev förfrågad att spela som DJ i After Ski tältet under mästerskapets avslutning. Något som Nils säger ska bli roligt:

– Jag har varit och spelat på studenten i två år nu, men jag har inte spelat för såhär mycket folk från hela världen förut. Jag var inne och kikade på Mickeys häromdagen när de spelade, och det var fullt drag. Det är roligt att se sådant engagemang kring allt, så det blir väldigt spännande att se hur det går när jag spelar.

Det är just engagemanget och människorna som de har upplevt som det roligaste med upplevelsen av att jobba på skidskytte-VM. Det är både bland de som jobbar på området och de besökande som de har upplevt en bra stämning, där de har delat hjälp och uppskattning. Lennart har dock även en annan huvudpunkt som han kommer att bära med sig när de är klar med arbetet:

– För mig är det att komma härifrån utan incidenter. Det är vad man har på näthinnan varje sekund man är här – man vill inte ha någon olycka.

Med ständigt arbete under sex veckors tid har de inte haft alla chanser att se på skidskyttet dock, trots att intresset för sporten finns hos dem alla. De har lyssnat på sändningar under radio medan de jobbat, eller hört om dem i efterhand. Men i tisdags fick de chansen att se Hanna Öbergs guldlopp från arenans VIP-tält.

– Vi fick vara ledig en hel dag då, berättar Lennart. Vi har som inte varit ledig en minut på sex veckor, men då fick vi gå på VIPen. Det var en upplevelse!

När arbetet här sedan är klart kring skidskytte-VM är det direkt in i nästa engagemang för Magnus, som ska med och arbeta inför världscupen i Åre. Kanske finns det en möjlighet att även Lennart och Nils får följa med dit, och generationsarbetet får fortsätta.