Seminarium angående klimatförändringar och vintersportens framtid

Det var på Storsjöteatern igår som Skidskytte-VM, tillsammans med klimatorganisationen We Don´t Have Time och Vinnova-initiativet Peak Innovation, anordnade ett hållbarhetsseminarium för att diskutera sportens roll i klimatförändringen. Medverkande var bland annat Kit McConnell (Internationella Olympiska Kommitteen), Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige), och Sofia Domeij (Svenska Skidskytteförbundet), med flera.

Årets skidskytte-VM i Östersund är ett klimatmedvetet arrangemang, där ett stort arbete har bedrivits för att minska eventets koldioxidavtryck. Tälten på arenan värms med vindenergi, mycket mat är lokalt producerad, och för den mat som inte är producerad på plats har uträkningar gjorts för att kunna kompensera för detta.

– Jag är stolt, för vi har arbetat med detta sedan 2008, säger Sofia Domeij. Då började vi fokusera på den energi vi nyttjar, och vi har från då tills nu tagit steg framåt för att minska den påverkan vi har på klimatet och för att bli ett fossilfritt mästerskap.

Det var med denna medvetenhet i åtanke som det arrangerades ett hållbarhetsseminarium på Storsjöteatern tidigare idag, 14 mars. I Östersund har vi ca 5-6 månader med snö per år, men vi förlorar även i snitt 1-2 snödagar per år. Om detta håller i sig och inget görs innebär det att vi endast skulle ha snö i ca 1-2 månader år 2060, något som skulle påverka vintersporterna drastiskt. Därför är det optimalt för vintersporten och dess arrangörer att ta en ledande roll i klimatfrågan.

– Jag anser att vintersporten har en perfekt arena att vara en positiv föregångare kring detta, säger Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige. De flesta vet om problemen, men ser inte lösningarna. Vi har en möjlighet att visa hur man kan gå till väga, och att det är möjligt.

Även Erik Melin Söderström, från Peak Innovation, talade om möjligheten för vintersporten och Sverige att ta en ledande roll kring denna fråga.
– Vi är inte ett stort land, men vi är ett skid-land. Om vi kan visa att vi kan minska vårt koldioxidavtryck och fortfarande vara på topp i världen, så kan vi inspirera andra att visa att det är möjligt. Vi är inte störst, men vi kan vara bäst.

Vintersporten står inför stora konsekvenser när det kommer till klimatförändringar. Världsmästerskapen i Östersund har därför setts som en möjlighet till att påbörja ett stort arbete kring detta, och inspirera andra. Det har pushats för mer klimatvänliga resor till tävlingarna, elbilar har nyttjats av arrangörer, och det har även funnits en medvetenhet kring de samarbetspartners som nyttjats. Det är mycket mer som behövs göras, men Östersund och VM-organisationen försöker bana väg för ett fortsatt miljömedvetet arbete, som förhoppningsvis kan leda till en snöigare framtid.

Text: Marie Degerström
Foto: Reinhold Skoglund