Ingen förväntar sig da capo av OS-guldet

De svenska herrarna skrällde i fjol med OS-guld. Ingen förväntar sig en upprepning i VM, men visst kommer Sverige att slåss om medaljerna. OS-kvartetten är splittrad eftersom Martin Ponsiluoma går in i stället för Peppe Femling.

Fredrik Lindström avslutade i OS-stafetten, nu får han i stället ta startsträckan. Skjutrutinen kan vara nyttig och den osäkra längdformen passar bäst på första där åktempot brukar vara avvaktande.
– Min sprintinsats var inte bra, men jag känner att formen är bättre och bättre, både åkmässigt och i skyttet.
– Jag har längtat efter stafetten som ändå kändes som ett mål när jag gick där hemma och inte var frisk, sa startmannen, som med sina snart 30 år är äldst i det unga laget, Jesper Nelin tar han om andra.
– Jag gillar den sträckan, men vet egentligen inte varför.

På tredje finns Martin Ponsiluoma, uppväxt bara några hundra meter från skidstadion.
– Jag har längtad att få vara med, men när jag blev sjuk före VM blev jag lite nervös.
Martin, 23, fick sin chans först i distansen. Han är näst yngst i laget och tillsammans med Sebastian Samuelsson den ende bland herrarna som klarat en individuell pallplats den här säsongen.

Lagets yngste får avsluta stafetten
– Men jag har kört en hel del slutsträckor och trivs med det, säger Sebastian.
Han är optimistisk:
– På papperet har vi ett starkare lag än i OS, trots att Fredrik haft en strulig säsong Säger Sebastian.

Blir det straffrunda är man nog direkt borta ur medaljstriden. Men extraskotten är en viss säkerhetsmarginal. Men det gäller ändå att begränsa antalet och att klara dem så snabbt som möjligt.
– Vi är nog världsledande i snabbhet. Det är kul att i efterhand kolla på TV och se hur snabbt det går säger Sebastian.

Sverige vann årets första världscupstafett i Hochfilzen och gjorde det trots att man då menade att det var två reserver i laget, Fredrik Lindström och Jesper Nelin saknades nämligen.

Placeringssiffrorna för Sverige är 1-5-6. Segrare i de två andra stafetterna var Ryssland och Norge. Norge vann även stafetten i Canmore, där Sverige hade sjukdom i sitt ”B-lag” och blev avsiktligt varvad och fick bryta.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Per Danielsson / Frilandsfotograferna