Sveriges unga ”Dream team” tog ett brons med mersmak

Mixedstafett i olika former passar Sverige mycket bra och Norge och Italien får ursäkta, men Sveriges lag – loppets yngsta – var torsdagens stora behållning. Laget har framtiden för sig och nästa år kan det mycket väl bli guld.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har en snittålder på 22, Norges lag har 26,5 och Italien ännu mer rutin med sina 28 år. När skyttet är så avgörande spelar rutinen stor roll. Med ”coming stars” som Hanna och ”Sebbe” är grenen som skräddarsydd för Sverige. Så var det också när den ”stora” mixedstafetten kom för 13 år sedan.

Då hade Sverige till exempel Björn Ferry, Carl Johan Bergman, Anna Carin Olofsson (Zidek) och Helena Jonsson (Ekholm). Första VM-året, 2006, gick stafetten separat vid en världscuptävling i Pokljuka. Då åkte inte Ferry utan nuvarande tränaren Mattias Nilsson. Sverige blev sexa. Men med grenen med i ordinarie VM (Antholz) och vårt dream team komplett vann Sverige den gången 27 sekunder före Frankrike, trots 13 extraskott mot Frankrikes bara två. En ny ”svensk stafett” var född. Under åren fanns både svackor och medaljer. Svackor när Helena och ACO slutade. Nu är vi mindre sårbar, i varje fall på damsidan.

Men i de mixade stafetterna spelar, liksom allt skidskytte, tillfälligheterna också stor roll. Skyttet spelar stor roll när själva åkningen inte tar varken lång tid eller kraft. Räknar man rena extraskott var Sverige med sina åtta sämst av de lag som var bland de sex bästa. Det kompenserades av snabbheten där framförallt Hanna Öbergs andra varv var avgörande. Där var hon näst bäst bara marginellt efter Italiens Dorothea Wierer. Åkmässigt var det lika bra och just dessa detaljer förde fram Sverige till en klar bronsplats. Både Hanna och Sebastian gjorde sin bästa insats vid sina andra framträdanden. Sebastian var bara sju tiondelar sämre än Johannes Thingnes Bø i åktid på sin slutsträcka.

– Jag hoppas att få ge Johannes en match stafetten, sa Sebbe. En tuff replik helt i ”Sebbes” stil och som kvitterades i samma positiva anda från norrmannen. Det är ingen tvekan att man ser fram till dueller nationerna emellan. Men mellan duellerna är det bara vänskapliga toner.

Så vill vi helst ha den nordiska samvaron och Norge får gärna ta det som Sverige inte klarar.

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Nordic Focus