Samernas dag på skidskyttearenan

Östersund är den enda VM-orten belägen i Sápmi, samernas ursprungliga landsområde. Sápmi är inte bara ett geografiskt område, utan också en kulturell och språklig gemenskap. Idag, den 14:e mars, arrangerar Skidskytte-VM samernas dag tillsammans med Gaaltije.

Lisa Engman är marknadsansvarig vid Skidskytte-VM och berättar om vikten av en samisk touch på mästerskapet:

– Eftersom Östersund ligger i Sápmi vill vi självklart uppmärksamma det på VM. Hittills under VM har vi haft en hel del inslag av Sápmi, exempelvis i form av klädkollektionen Staare 2019. Vi är stolta över att vara en del av Sápmi och vill därför uppmärksamma det, extra mycket denna dag.

Under hela VM finns det en samisk marknad på plats på skidskyttearenan som erbjuder unika produkter från Sápmi. Slöjd, silver, böcker, samisk mat och interiör finns till försäljning. Marknaden hålls i tre stora tältkåtor och företagen som är på plats kommer från i stort sett hela svenska sidan av Sápmi. Dessutom är det samer som är medaljvärdar varje kväll på medaljceremonierna vid Rådhuset.

– Vi vill bidra till att sätta prägel på tävlingarna och visa publiken och de tävlande som kommer hit vad Sápmi är. Detta gör vi genom allt från mat till kultur och hantverk, säger Erika Unnes, Projektledare Gaaltije.

Under samernas dag idag har alla som bär den samiska dräkten Gapta fritt inträde till A-läktare nedre. Dessutom kommer samiska barn dela ut blommor och priskorgar till vinnarna vid blomsterceremonin och därefter kommer en ”renrajd” gå från stadions huvudentré ner till Medal Plaza för medaljceremonin.

Foto: Robert Rydén Fogelberg