Norge bäst i stafetten – Sverige tog ny medalj

Norge genom Marte Olsbu Röiseland och Johannes Thingnes Bø vann singelmixstafetten och tog sitt tredje guld i de här världsmästerskapen.
Italien (Dorothea Wierer och Lukas Hofer) knep silvret medan Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson säkrade Sveriges andra medalj i detta VM som trea, sju sekunder efter Italien och drygt 20 efter segrande Norge.

Singelmixstafetten gjorde nu premiär på VM-programmet, alla nationer hade för första gången någonsin laddat med sina främsta åkare och det blev en ytterst dramatisk tävling som levde ända fram till spurtvarvet. Allting avgjordes i det sista ståskyttet där Norges Johannes Thingnes Bö kom in på skjutvallen tillsammans med Italiens Lukas Hofer och med Sebastian Samuelsson några sekunder efter. Bø, som haft ett svagt ståskytte här i Östersund, sköt snabbt och fullt, Hofer och Samuelsson tvingades både använda varsitt extraskott och tappade några sekunder till norrmannen. Och ett sånt försprång bränner inte världens i dag ledande skidskytt, Bø kunde till och med kosta på sig att greppa en norsk flagga när han defilerade över upploppet.

Italiens Lukas Hofer hade sju sekunders marginal till Sebastian Samuelsson när han gick ut på spurtvarvet och marginalen i mål var densamma. Sverige hade en potentiell utmanare om bronset på det sista varvet men Tysklands Erik Lesser lyckades aldrig komma i farlig närhet av Sebastian Samuelsson, tvärtom så tappade Lesser några sekunder på vägen mot mål.

Sverige var med långt fram under hela tävlingen men det var först på Hanna Öbergs sista sträcka (den tredje) som chansen till medalj blev uppenbar. Hanna satte fem snabba i sitt ståskytte och växlade över till Sebastian i rygg på Norge och Italien.
– Det här var kul, mitt ståskytte i dag var väldigt bra, däremot kunde jag skjutit bättre i liggande, kommenterar Hanna sin andra medalj på två dagar.
Och Sebastian Samuelsson fick äntligen kliva upp på prispallen efter många bra prestationer den här veckan, inte minst i gårdagens distanstävling där han slutade fyra.
– Det var en tuff situation men det var bara att ge järnet. Jag tycker att jag löste det bra, säger Sebastian om sin slutsträcka.
– Det här var häftigt, otroligt!
Chefstränaren Wolfgang Pichler var överlycklig efter ännu en medalj.
– Det var en nice day. väldigt imponerande av två så unga skidskyttar. Det gillar jag som chef säger Pichler.

Fredag är vilodag för de tävlande men lördag blir hektisk med stafetter för både damer och herrar. Och på söndag tävlas det i två masstarter; Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson är kvalificerade bland de 30 som åker damernas tävling medan Sebastian Samuelsson är ensam svensk ibland herrarna.

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Nordic Focus