Rutinerad tysk klarade svårigheterna bäst

Arnd Peiffer, Tyskland är en av de mest rutinerade skidskyttarna i världen. Det visade Peiffer när han i dagens distanstävling över 20 km, som genomfördes under svåra förhållanden, tog en överlägsen seger, Peiffer var mer än minuten före tvåan, tävlingens stora överraskning Vladimir Iliev från Bulgarien och trean Tarjei Bø, Norge
Sebastian Samuelsson gjorde en stark tävling och slutade på fjärdeplats.

Arnd Peiffer, som fyller 32 år om några dagar, har en lång och framgångsrik karriär. Redan 2011 tog han sitt första individuella VM-guld. När han kom till Östersund hade han 12 VM-medaljer (och tre olympiska medaljer varav ett guld, sprinten i Pyeongchang förra året) i bagaget. Nu har han fyllt på med ytterligare två; silver i den inledande mixstafetten och så dagens triumf på distansen där Peiffer var en av två som lyckades pricka alla 20 skotten under de svåra förhållanden som rådde på skjutvallen.

Tävlingens stora överraskning var den 31-årige bulgaren Vladimir Iliev. Han har aldrig tidigare varit på prispallen i världscupen. Nu blev det en silverplats, klart slagen av Arnd Peiffer, men med marginalerna på sin sida i kampen om andraplatsen. Iliev var fyra tiondelar före trean Tarjei Bø. Båda har ett missat skott på skjutvallen.

Det hade även fyran Sebastian Samuelsson, alltså samma placering som han hade på distansen i OS för ett år sedan. Sebastian brände möjligheterna att blanda sig i guldstriden i det tredje skyttet där han gick en hård kamp mot den byiga vinden. Det blev ett missat skott och nästan 55 sekunders skjuttid.
Sebastian var 26 sekunder från prispallen, de försvann i skruvandet när han skulle skjuta sin andra liggserie.
– Jag är dock jättenöjd med mitt lopp och min prestation. Men det är klart att jag gärna hade varit ett pinnhål högre upp, säger Sebastian.
Om besvärligheterna vid det tredje skyttet:
– Jag har ju rutin på att skruva här i Östersund. Och jag kände att jag måste göra något.

Chefstränaren Wolfgang Pichler strålade efter tävlingen.
– Sebastian gjorde det superbra, jag är mycket nöjd.
Pichler berättade också att Sebastian åker torsdagens singelmixstafett tillsammans med tisdagens guldtjej, Hanna Öberg.
– Det är vårt bästa lag, vi går för medaljer, säger Pichler.

Övriga svenskar hade det tufft i snön och vinden; Jesper Nelin slutade på 28:e plats (tre bom), VM-debuterade Martin Ponsiluoma blev 47:a (fyra bom varav tre i sitt andra liggande skytte) medan Peppe Femling kom i mål på plats 67 med sex missade skott (fyra i sitt andra liggskytte).

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Agne Svärd
Foto: Nordic Focus