Skidskytte Vilhelmina

Fullt Hus i Vilhelmina

Skidskytte-VM i Östersund 2019 ska vara “Hela Sveriges VM och guld värt för alla”. Projektet Fullt Hus är de lokala skidskytteföreningarnas verktyg i det gemensamma arbetet att nå det målet.

Fullt Hus är ett koncept som Svenska Skidskytteförbundet skapat utifrån uttrycket att skjuta alla träff, ett starkt och positivt uttryck som de flesta känner till.
– Vi vill att hela Sverige ska känna sig delaktiga i Skidskytte-VM 2019. Genom att föreningarna kan skapa en VM-dag på hemmaplan så ser vi en möjlighet att sprida vårt VM-arrangemang samtidigt som föreningen får möjlighet att skapa en festlig inramning på t.ex. ett prova på arrangemang eller rekryteringstillfälle. En win-win situation helt enkelt, säger Andreas Kårström, Utbildnings- och föreningsansvarig på Skidskytteförbundet.

Vilhelmina Skidskytteklubb är en av de föreningar som har investerat i Fullt Hus-projektet med ambitionen att skapa intresse för VM och rekrytera nya medlemmar. Klubben arrangerade i samarbete med kommunen en sommarlovsaktivitet i juli där ungdomar fick testa på skidskytte. VM-prydda flaggor användes och t-shirts och mössor delades ut. På fredag, 2:a november, gör Vilhelmina SSK en ny satsning där kommunens ungdomar får testa på skidskytte med luftgevär som en höstlovsaktivitet, följt av skidskytteskolans inomhusträningsstart veckan därpå.
– Nu lägger vi i en ny växel under höstlovet och därefter är målet att köra Fullt Hus en omgång till när det närmar sig VM, förhoppningsvis i samband med att vi får upp våra nya fallmål, säger Johannes Stötzel, Ungdomstränare i Vilhelmina SSK.

Intresset för Skidskytte-VM är stort bland de aktiva i Vilhelmina SSK och klubben ska tillsammans ta sig ner till VM i Östersund en av tävlingsdagarna.
Ungdomarna ser fram emot VM, de skulle helst av allt vilja vara i Östersund en hel vecka, säger Johannes som är en av tränarna som följer med klubben ner till Östersund i mars.
– Det ska bli jättekul att se skidskyttarna tävla i verkligheten och inte bara på TV, säger 10-åriga skidskytten Malte Lönnberg, Vilhelmina SSK. Malte har fransmannen Martin Fourcade som sin stora favorit, men lovar att ta på sig VM-mössan från Fullt Hus-projektet och heja på svenskarna under besöket i Östersund.

I takt med att skidskytteintresset ökar i Sverige, växer också många föreningar i antalet barn och ungdomar som vill träna och tävla i skidskytte. Vilket Andreas Kårström tycker känns väldigt glädjande:
Vi har gjort bra insatser och fått många nya starka föreningar, så vi är övertygad om att vi kommer nå målet att uppnå 2019 skidskytteutövare under år 2019!

För mer information om Fullt Hus-projektet och föreningsutveckling, kontakta Andreas Kårström på andreas.karstrom@skidskytte.se