Hallå där VM-Birger

Storsjöodjuret är starkt förknippat med Östersund och nu tar sonen Birger – det lilla Storsjöodjuret, plats som maskot för 2019 års Skidskytte-VM. Vi har träffat Birger och låtit honom berätta om sin roll som VM-maskot. 

Vem är du Birger, och vad har du för koppling till Östersund?

Jag är ett litet Storsjöodjur. Jag bor djupt ner i Storsjön tillsammans med min pappa och min vän Gula fisken. Vi Storsjöodjur har bott här i flera hundra år. Kanske tusen. Jag är inte så bra på att räkna. Min mamma och min lillasyster Harriet bor i en annan sjö, i ett annat land som heter Skottland. Mamma och pappa bor inte ihop. Sjöodjur gör inte så, det blir för trångt. Ibland brukar jag gå upp på land fast pappa inte tycker att jag borde det. Då går jag gärna runt i Östersund och träffar människor. Man får göra som man vill!

Hur känner du inför uppdraget att vara maskot för Skidskytte-VM?

Jag är jättestolt! Jag är det första Storsjöodjuret som får vara maskot. Mamma är väldigt avundsjuk, men pappa är glad. Han slipper helst säger han.

Vad ser du mest fram emot med VM?

Att få träffa massor av barn och vuxna från alla länder – och kramas. Jag älskar att kramas!

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

De svenska laget kommer självklart att vinna allt, eller så har de bara roligt. Att ha roligt är viktigast tycker jag, näst viktigast är tårta. Jag älskar tårta!

 

VM-Birger kan du köpa på Turistbyrån i Östersund eller i vår webshop.
Vill du veta mer om Birger och hans äventyr kan du läsa mer här.