Tävlingssekreterare Marianne Tharaldsson

Möt tävlingssekreterare Marianne Tharaldsson

Hon är som spindeln i nätet eller botten i tårtan. Lösningsorienterad och med förmåga att kunna hjälpa nästan vem som helst med det mesta. Vi mötte upp med tävlingssekreterare Marianne Tharaldsson för att höra mer om hennes roll i VM-organisationen.

Vad innebär din roll som tävlingsekreterare?

Det innebär att jag tillsammans med min grupp under tävlingsperioden ansvarar för att vi följer reglerna för allt som rör tävlingarna. Vi tar hand om anmälan till tävlingarna, nummerlappar, resultatlistor, att rätt person signerar på rätt ställe och sköter helt enkelt det administrativa för tävlingen. Vi är de som tar emot våra inresande nationer på stadion, hjälper dem tillrätta och har den information de behöver fram tills vi vinkar av dem på flyget.
Vi i tävlingssekretariatet är lite som tårtbottnarna i en tårta. Har vi förberett oss bra så är vi inte de som syns men det märks om vi inte gör det vi ska eller inte är på plats. Sekretariatet är dit man kommer när man letar svar och vet inte vi svaret, eller kan hjälpa till, då ska vi veta vart man ska ta reda på det.

Det drygt 250 dagar kvar, har du mycket VM-förberedelser som börjar redan nu?

Ja, just nu är det mycket administrativa förberedelser. Vi har bland annat jobbat sedan förra världscupen med att kontakta nationerna och säkerställa att de kommer igång med sina förberedelser. Börja boka boende till exempel. Första september ska inbjudan till VM vara klar och skickas ut till alla nationer. Under perioden fram till VM kommer jag att ha ett informationsutbyte med nationerna om allt från vapeninförsel till vallalastbilar och transporter. Jag blir en länk i kontakten mellan de som ska komma hit och vår organisation, så rätt personer får kontakt med varandra. Vill ett lag hämtas på flyget behöver OC Taxi veta det och rör det sig om boende behöver den info nå vår boendekoordinator Jessica. Så min roll är till stor del att ta emot information och jaga rätt på den som behöver få den.

Vad är roligast i din roll som tävlingsekreterare?

Det är roligt att vara med och få inblick i alla områdena. Är man intresserad av mer än det som händer i ens egna tårtbit så är dessa arrangemang fantastiska! Som tävlingssekreterare är man lite spindel i nätet och får samarbeta med både funktionärer, IBU och nationerna som kommer – ja att få vara med när hela världen kommer till Östersund. En minut kan jag sitta och ha mailkontakt med någon i Kanada och nästa stund ringer någon från Korea, det rör sig hela tiden och är aldrig två dagar som är lika vilket jag trivs med.

Du var även med vid VM 2008, vad hade du för roll då?

Då var jag ansvarig för boende och ackreditering. Nu förstår jag inte riktigt hur det gick ihop, men det gick bra båda delarna. Med bra folk runt sig så löser sig allt, men det ska bli skönt den här gången att bara fokusera på ett uppdrag.

Vad minns du bäst från 2008?

Minns hur chockad jag blev vid invigningen av hur mycket folk det var! Det hade vi nog inte riktigt räknat med.

Vad ser du mest framemot med VM 2019?

Att vara förberedd på vad som kommer. Den här gången vet vi vad vi ger oss in på. Det ska bli hur kul som helst att ta emot både besökare och hela skidskyttecirkusen, det kommer bli kanon.

Varför får man inte missa hemma-VM nästa år?

Jamen vi bjuder ju upp till världens fest, hade det varit fotboll hade vi haft både Zlatan och Ronaldo här. Folk måste förstå hur bra nationerna som kommer hit är, hur stora chanser vårt egna landslag har och vilken spänning det blir. Här är det inte avgjort innan alla gått i mål! Så förutom hela festen runt omkring så är det faktiskt väldigt spännande tävlingar också.

Är du intresserad av att bli en del av tävlingarna du också, läs gärna mer om att bli funktionär. Vill du hellre uppleva tävlingarna som besökare så hittar du mer info om VM-biljetter här.